Sätta i och ta ur linser

När du ska sätta i dina festlinser finns det flera saker du bör tänka på varav en del kan tyckas lite bakvända. Du ska till exempel helst inte göra det i badrummet. Det är nämligen så att badrummet är den plats i din bostad där bakterier frodas som bäst, och att få in bakterier i ögonen via kontaktlinserna kan leda till problem. Även om det inte leder till bestående skador, så är irritation och kliande illa nog. Välj därför något annat rum i lägenheten: en torr plats.

Det första du ska göra innan du sätter in kontaktlinserna är att noga tvätta dina händer, och sedan torka av dem. Var mycket noga med att ingen tvål finns kvar på dina händer. När du sedan har gjort detta kan du sätta in festtlinserna. Detta gör du genom att placera linsen på toppen av pekfingret, och med din andra hand så håller du sedan ögonlocket vidöppet. För sedan linsen försiktigt mot ögat: inga hastiga rörelser. Fokusera blicken rakt fram, och inte mot linsen. Placera linsen på ögat, och blunda. Prova sedan att blinka några gånger, för att linsen ska hamna rätt.  Det kan hända att linsen ramlar ur när du blinkar, och då är det bara att försöka igen.

(function() {
var e=document.createElement(’script’); e.src=document.location.protocol + ’//graphics.adrecord.com/df46nd5s_248.js’;
e.setAttribute(’data-new’,true);
var s=document.getElementsByTagName(’body’)[0]; s.appendChild(e);
})();

Om du skulle misslyckas ett antal gånger, vilket lätt händer en nybörjare, så var noga med att linsen inte börjar torka ut. Skulle så ske, använd linsvätska för att fukta den. Ibland så kan det verka som förgjort att få linsen på plats även för den som har gjort det många gånger tidigare. Det är inget konstigt, och för eller senare släpper det. Kom också ihåg att skilja på höger och vänster lins när du sätter in dem om du har synfel eller om linserna på annat sätt är anpassade efter sida.

När du ska ta ut kontaktlinserna gäller samma regler vad gäller renlighet. Dra sedan ner det nedre ögonlocket, och fokusera blicken uppåt. För linsen nedåt med pekfingret, nyp ihop den mot tummen, och ta ut den. Var dock noga med att inte skada linsen med naglarna, eller genom att vika den för hårt: även om de är ganska tåliga, så kan naglar vara ett problem. Placera sedan linsen i rätt fodral för höger respektive vänster så kan du använda dina festlinser igen vid senare tillfälle!

Det kan ta ett tag innan du helt bemästrar konsten att sätta i festlinser (att ta ut dem är generellt enklare). Det är inget konstigt med det och helt normalt. Om du misslyckas flera gånger i rad, så låt inte frustrationen ta överhand. Att sätta i linser kräver att du är lugn, och stadig på handen (gör det nykter, vill säga). Är du stressad och ovan, så kommer det inte att gå bra. Låt det ta den tid det tar, och förr eller senare kommer de att sitta där.